Tijdlijn verhalen

Omvormen – oplossen van een eenheid

Tijdens het opruimen van mijn werkplaats kwam ik veel koperplaten, – buizen en koperen voorwerpen  tegen. Een van de voorwerpen was  deze koperen bloempot. Deze had ik samen met andere koperen voorwerpen gekregen van een kennis uit Groningen. Zij had het geërfd. We spraken af dat ik van één van de voorwerpen een aandenken zou maken.

Als eerste schroefde ik de handvaten eraf. De losgemaakte delen bewaarde ik, want misschien komen ze later nog van pas. Om de voet van de pot los te maken gebruik ik de brander en verwarmde het voorzichtig waardoor de gesoldeerde verbinding losliet. Vervolgens reinigde ik het geheel met een azijnzoutoplossing.

Aan de buitenkant zie je niet hoe iets er van binnen uitziet of hoe het gemaakt is. Ik houd ervan dingen te onderzoeken en uit elkaar te halen. Dan gaat er een nieuwe wereld voor me open. Wat ik in dit geval ga doen is een omvormingsproces. Omvormen, metamorfoseren heeft vele aspecten. Een van de aspecten van omvormen is het oplossen van een eenheid, pas daarna kan iets nieuws ontstaan. Wat wil er ontstaan?

Eerst verdwijnt het oude, je kan het nog herkennen en in gedachten het beeld weer terughalen.  Door de onderdelen opnieuw samen te voegen ontstaat iets nieuws, iets eigens,  een nieuwe eenheid.

Ik laat mijn gedachten de vrije loop en maak een uitstapje naar de menselijke stofwisseling….. Een andere metamorfose. Als we eten, gaat dit voedsel van de mond, via de slokdarm naar het maag-darmkanaal. In het maag-darmkanaal wordt het helemaal afgebroken. Pas als alles volledig is afgebroken  worden de micronutriënten via de darmwand in het bloed opgenomen en dan worden deze delen weer opgebouwd tot heel persoonlijke lichaamseigen bouwstenen….

Terug naar de werkplaats. Als de bloempot ontmanteld is vraag ik me af  wat het zal worden. Een klinkende mobile wordt het!  Dan zijn er nu ingrijpende veranderingen met de metaalschaar nodig. Zo kan ik de delen tot een nieuwe eenheid samenstellen. Een nieuwe fase is aangebroken.  Werken met koper, zoeken naar evenwicht en balans, want een klinkende mobile heeft een balans nodig.

Een klinkende mobile met een diepe basistoon die je hoort als je er dichtbij staat en een felle, hoge tik toon die je van verder weg al hoort. Die diepe basistoon is de aanwezige herinnering, de felle, hoge tik maakt je bewust.

Een creatie is geboren die een stukje verleden in zich draagt en je bewust maakt in het hier en nu. Een nieuwe eenheid :-)

8-1-2020 Carla Thierry

Wil je op de hoogte blijven van mijn tijdlijnverhalen volg me op https://www.facebook.com/klareson

Tijd op te ruimen!

Buitendeuren werkplaats Januari 2010

In 2010 was het tijd voor een werkplaats buitenshuis. Ik vond een ruimte op een prachtige plek in het buitengebied van Deventer. Eerst was die helemaal leeg, langzaam begon het zich te vullen. Gereedschappen kwamen erbij en héél veel materiaal wat ik kreeg of haalde bij het oud metaal. Ja, ik kan er wel wat van maken. Dat was toentertijd mijn vaste uitspraak

Februari 2020 was het tijd om eens grondig op te ruimen. Opruimen is afscheid nemen. Afscheid van mogelijkheden én van beperkingen. Hoe ik dat bedoel? Ik merkte dat er iets riep om aandacht. Ik kon het materiaal bijna horen roepen: “Je zou toch nog wat van me maken?”

Terug naar START schreef ik op het bord aan de muur. Dat hielp me om vastberaden het materiaal uit te sorteren. En toen kwam ik bij het vele koper en kon het niet over mijn hart verkrijgen dat ook weg te doen. Zo begon ik tijdens de opruimfase, af en toe het koper te bewerken. En wat er toen gebeurde was bijzonder voor me. Ik kreeg een aanvraag voor klankschalen. En nog een opdracht. Tja, als dit geen teken was….

Het koper bewerken hielp mij om mijn hoofd leeg te maken en te ontspannen na moeilijke opdrachten die ik in de psycho-geriatrie deed. Dit werk vroeg namelijk veel van mijn standvastigheid. Het koper hielp me om weer tot mezelf te komen. Ook merkte ik dat de tijd dat ik geen koper bewerkt had een vernieuwde energie had gegeven in deze bezigheid. De koper schaaltjes waren prachtig en zo mooi om mensen hier gelukkig mee te maken.

Het opruimen vorderde en mijn doelen zijn tegelijkertijd duidelijker geworden. Zeker kan ik van veel materiaal wat maken, maar de vraag is of ik dat wil. Het antwoord is duidelijk.

Ik leg mijn focus op KOPER.

Carla Thierry, 12-11-2020

Wil je op de hoogte blijven van mijn tijdlijnverhalen volg me op https://www.facebook.com/klareson