Meteen naar de inhoud
Home » Hoe kom je er op?

Hoe kom je er op?

De Klareson stoel

Een vraag die ik vaker hoor, “Hoe ben je erop gekomen om deze stoel te maken?

Voor het antwoord ga ik terug naar 1999, een belevenis tijdens een open dag in een psychiatrisch Ziekenhuis in Noord Duitsland. Het thema was “onze zintuigen”.

Ik maakte kennis met een “muziek-bed”, gemaakt voor mensen die niet konden horen en zien. Stel je voor, een plank ter grootte van een groot bed met hierin twee luidsprekers gemonteerd, verbonden met een cd- speler. Op het moment dat bijvoorbeeld Bach werd opgezet begon de plank te trillen en werd de muziek voelbaar. Dit werkte rustgevend voor degene die erop lag. Zelf ging ik er ook op liggen en was gefascineerd van de werking van dit muziek-bed.

Als fysiotherapeute hield ik me toentertijd al intensief bezig met het effect van klanken, ritmen en resonantie op lichaam, ziel en geest. In de TaKeTiNa® Rhythmus Pädagogik opleiding had ik me verdiept in de werking op het bewustzijn en de manier van present zijn middels verschillende trommels, gongs, rassels, berimbao .

Stel je voor een rassel met een wekkende, misschien zelfs irriterende klank of een gong die de lucht laat vibreren en je meeneemt naar kosmische sferen, of een ritmische trommelslag die je uitnodigt tot dansen. Voel je het verschil?

Door mijn persoonlijke ervaring met deze extra dimensie, samen met de ervaring van het muziekbed ontstond mijn idee van de klankenstoel.

Dit idee liet me niet meer los. In 2010 was het rijp en ging ik ermee aan de slag. Op 21-09-2010 was mijn klankenstoel gebouwd en klaar voor gebruik.

Alfons schreef het volgende over mijn proces van het maken en het ontstaan van deze stoel:

23-02-2021, Carla Thierry

Wil je op de hoogte blijven van mijn tijdlijnverhalen volg me op https://facebook.com/klareson