Meteen naar de inhoud

Omvormen

Omvormen – oplossen van eenheid

Tijdens het opruimen van mijn werkplaats kwam ik veel koperplaten, – buizen en koperen voorwerpen  tegen. Een van de voorwerpen was  deze koperen bloempot. Deze had ik samen met andere koperen voorwerpen gekregen van een kennis uit Groningen. Zij had het geërfd. We spraken af dat ik van één van de voorwerpen een aandenken zou maken.

Ik besloot om deze bloempot om te vormen tot herinneringsstuk. Op 12 maart begon ik hem te “ontmantelen”. Hiervoor had ik wel een beetje moed nodig. Iets dat met aandacht en liefde is gemaakt en waar mensen vele jaren plezier van hebben gehad,  maak ik als het ware kapot.

Als eerste schroefde ik de handvaten eraf. De losgemaakte delen bewaarde ik, want misschien komen ze later nog van pas. Om de voet van de pot los te maken gebruik ik de brander en verwarmde het voorzichtig waardoor de gesoldeerde verbinding losliet. Vervolgens reinigde ik het geheel met een azijnzoutoplossing.

Aan de buitenkant zie je niet hoe iets er van binnen uitziet of hoe het gemaakt is. Ik houd ervan dingen te onderzoeken en uit elkaar te halen. Dan gaat er een nieuwe wereld voor me open. Wat ik in dit geval ga doen is een omvormingsproces. Omvormen, metamorfoseren heeft vele aspecten. Een van de aspecten van omvormen is het oplossen van een eenheid, pas daarna kan iets nieuws ontstaan. Wat wil er ontstaan?

Eerst verdwijnt het oude, je kan het nog herkennen en in gedachten het beeld weer terughalen.  Door de onderdelen opnieuw samen te voegen ontstaat iets nieuws, iets eigens,  een nieuwe eenheid.

Ik laat mijn gedachten de vrije loop en maak een uitstapje naar de menselijke stofwisseling….. Een andere metamorfose. Als we eten, gaat dit voedsel van de mond, via de slokdarm naar het maag-darmkanaal. In het maag-darmkanaal wordt het helemaal afgebroken. Pas als alles volledig is afgebroken  worden de micronutriënten via de darmwand in het bloed opgenomen en dan worden deze delen weer opgebouwd tot heel persoonlijke lichaamseigen bouwstenen….

Terug naar de werkplaats. Als de bloempot ontmanteld is vraag ik me af  wat het zal worden. Een klinkende mobile wordt het!  Dan zijn er nu ingrijpende veranderingen met de metaalschaar nodig. Zo kan ik de delen tot een nieuwe eenheid samenstellen. Een nieuwe fase is aangebroken.  Werken met koper, zoeken naar evenwicht en balans, want een klinkende mobile heeft een balans nodig.

Een klinkende mobile met een diepe basistoon die je hoort als je er dichtbij staat en een felle, hoge tik toon die je van verder weg al hoort. Die diepe basistoon is de aanwezige herinnering, de felle, hoge tik maakt je bewust.

Een creatie is geboren die een stukje verleden in zich draagt en je bewust maakt in het hier en nu. Een nieuwe eenheid :-)

8-1-2020 Carla Thierry

Wil je op de hoogte blijven van mijn tijdlijnverhalen volg me op https://www.facebook.com/klareson