Het erts van Cyprus
De naam koper komt van het Latijnse Cuprum. Aes Cyprium betekend letterlijk het erts van Cyprus. Op het eiland Cyprus in de Middellandse zee werd in de oudheid veel koper gewonnen. In de periode van ca. 3000-2500 v.Chr. kwam het meeste koper dat in Europa en het Midden-Oosten in gebruik was van Cyprus.
In de aardkorst en ons lichaam
Het metaal koper bevindt zich in de aardkorst en ook in kleine hoeveelheden in het menselijk lichaam.
Sporenelement Koper
Het Koper is onder andere noodzakelijk voor de vorming van verschillende levensnoodzakelijke enzymen. Het komt slechts in kleine hoeveelheden in ons lichaam voor en behoort zo tot de sporenelementen. Sporenelementen moeten we via de voeding worden opnemen, want ons lichaam kan ze niet zelf maken. Ook planten en dieren die we eten kunnen het niet zelf maken. Zodoende is koper is dus een belangrijk, noodzakelijk bestanddeel van de voeding van veel levende wezens.
Koper beschermt
Koper heeft een antibacteriële en antivirale werking. Het biedt ons bescherming doordat het algen, kiemen en ziektekiemen dood. In de land- en tuinbouw en in kringen van milieubeheerwanneer maakt men hier gebruik van als er sprake is van al te explosieve algengroei. Daarom legde men vroeger een koperen cent in het aquarium.
Koper tegen ziektekiemen
Verschillende wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat ziektekiemen niet tegen koper of koperlegeringen kunnen: van het norovirus dat verkoudheid veroorzaakt, tot de ziekenhuisbacterie MRSA die ongevoelig is voor meerdere antibiotica, de E. colibacterie die voedselvergiftiging veroorzaakt en coronavirussen – wellicht ook de variant die nu de COVID-19-pandemie veroorzaakt (uit: nd-11 april 2020 door Anca Boon). Waarom zijn niet alle duwplaten, kranen, deurkrukken en andere veel aangeraakte oppervlakken in ziekenhuizen van koper?
Koper giftig voor garnalen en kreeften
Koper (Cu) is juist voor ongewervelde dieren als garnalen en kreeften erg toxisch, maar ook vissen reageren erg gevoelig op verhoogde koperwaarden.
Slakken houden niet van koper
Ze krijgen een lichte onschadelijke stroomprikkel als ze koper aanraken. Koper is daarom het milieuvriendelijkste en duurzaamste middel om je planten te sparen voor slakkenvraat. Bijzonder geschikt om je hosta‘s, sla of basilicum mooi en sterk te houden.
Niet eerder was slakkenbestrijding zo ecologisch en eenvoudig! Zie https://www.kopersporen.nl/
Beste bronnen voor koper
Koper is een essentieel sporenmineraal dat in voedingsmiddelen zit. De hoogste hoeveelheden worden aangetroffen in orgaanvlees (bijv. lever) en zeevruchten (vooral schelpdieren), volle granen tarwe en rogge, peulvruchten ( bijvoorbeeld bonen en linzen), noten, pinda’s en pecannoten, cacaoproducten, diverse vruchten zoals citroenen en rozijnen. Ook drinkwater, vooral water uit koperen leidingen bevat koper.
Patina
Als koper in contact komt met de lucht verandert na verloop van tijd de kleur. Dit komt door zwavel en zuurstof in de lucht. De kleur verandert van goudrood in diepbruin en tenslotte in tinten blauw en groen. De oxide laag die ontstaat wordt patina oftewel koperroest genoemd. De kleur van het patina bestaat uit koperoxide (diepbruine), kopersulfaat ( blauw) en in zoute of maritieme omgevingen kan het patina ook koperchloride bevatten waardoor de tint groen wordt. In alle gevallen verliest het koper haar glans.
Spiegels van Koper
Lang voor het begin van onze jaartelling werden al bronzen spiegels gemaakt uit gepolijste ronde schijven koper of brons. Vroeger werd voor spiegels koper in plaats van zilver gebruikt.
Koper uit de mode
Het metaal koper heeft verzorging nodig. Er is een tijd geweest waar men steeds minder zorg wilde voor de wereld om ons heen en de voorwerpen die men aanschafte. Gelukkig leven we nu in een tijd waar toenemend aandacht is voor duurzaamheid. Veel mensen zijn weer op zoek naar materialen en voorwerpen die met zorg en aandacht zijn gemaakt. De wegwerpmaatschappij is aan het afbrokkelen, koper krijgt weer aandacht.
Koper en IJzer een onafscheidelijk duo
Koper heeft een essentiële rol bij de vorming van rode bloedcellen, en de absorptie en het gebruik van ijzer. Bij de vorming van de rode bloedkleurstof hemoglobine helpt koper namelijk het centrale ijzeratoom in de bloedkleurstof in te bedden. Anders gezegd Koper bereidt de plaats voor waar het ijzer kan werken. Dus Koper vormt de basis waarop IJzer zich kan ontplooien.
Blauw bloed
Weekdieren en geleedpotigen hebben een andere bloed samenstelling dan ons menselijke bloed. In het menselijke bloed wordt met behulp van het eiwitcomplex hemoglobine zuurstof vervoert. De rode kleur komt van de ijzer-heemgroepen in hemoglobine.
Bij kreeften wordt de zuurstof vervoerd door hemocyanine. Dit bevat geen ijzer maar koper, hierdoor is hun bloed blauw.
Koper in de plantenwereld
Koper is voor een gezond plantenleven, de chlorofyl synthese en de zaadvorming onmisbaar
Samenhangen ontdekken.
In vroeger tijden werden metalen in samenhang met planeten gebracht. Koper is met Venus en IJzer met Mars verbonden. Ook bestaan relaties tussen de planeten en de organen van de mens. Venus – nieren, mars – gal (als vloeibaar orgaan). Ja we kennen allemaal het teken voor de vrouw